Redenen om een dashcam in je auto te installeren

Een dashcam is een kleine camera met een brede beeldhoek die je op het dashboard of de vooruit van je auto monteert. Er zijn ook modellen met 2 camera’s. Een voor op de voorruit en een voor de achterruit. Zo leg je vast wat er voor of achter de auto gebeurt op de weg. De meeste camera’s beschikken over een bewegingssensor die aanslaat bij onverwachte bewegingen, zoals bijvoorbeeld een botsing. De beelden zijn achteraf terug te bekijken via een computer.

Maak mooie vakantie beelden met je dashcam

Met een dashcam kun je natuurlijk mooie plaatjes maken van de route die je rijdt. Bijvoorbeeld als je op weg bent door de bergen of een uitgestrekte landschap. Die beelden kun je achteraf bekijken op de computer en eventueel gebruiken een videomontage van je reis. Let wel op als je op vakantie gaat met een dashcam want ze zijn niet in alle landen toegestaan.

Ongelukken

Het beeldmateriaal wordt regelmatig door de politie en verzekeringsmaatschappijen gebruikt als bewijs. Je hoopt het natuurlijk niet maar mocht je betrokken raken bij een ongeluk dan kunnen de beelden van jouw dashcam helpen bij het vaststellen van de oorzaak. Ben je niet zelf slachtoffer maar wel getuige van een ongeluk, ook dan kan de camera uitkomst bieden. Met dat bewijs kan de verzekeraar makkelijker bepalen wie de schuldige is. Met een relatief kleine investering kunt u in de toekomst uw eigen onschuld bewijzen indien nodig.

Verzekeringsfraude

Je kent vast wel de verkeersbeelden gezien van Russische weggebruikers die de raarste capriolen uithalen. Deze beelden zijn vastgelegd met een dashboard camera. Bestuurders in het buitenland gebruiken een dashcam om zich met juridisch bewijs te beschermen tegen verzekeringsfraude. In bijvoorbeeld Rusland gebeurt het veel dat men de verzekering probeert op te lichten door bijvoorbeeld voor een auto te springen. Dit soort gevallen komen in Nederland bijna niet voor en zal de kans klein zijn dat de politie of verzekeringsmaatschappij omgekocht is. Toch kan het handig zijn om de verkeerssituatie vast te leggen met een dashcam. De camera staat voortdurend aan tijdens het rijden. Staat de auto uit dan gaat de dashcam automatisch aan, als deze beweging registreert.

Tegenwoordig zijn de camera’s zo scherp dat deze zelfs kentekens en gezichten kunnen vastleggen. Zo kunt u bij een inbraak wellicht de dader vastleggen op beeld.

In onze webshop hebben wij de beste dashcams van alle aanbieders verzameld. Zoek gemakkelijk een geschikte dashcam binnen jouw budget! Ga naar de shop.

Scroll naar top