Zoek, vergelijk en vind de beste dashcam deals!

Alle aanbieders bij elkaar!

3 redenen om een dashcam te kopen

Inhoudsopgave

Wanneer je vaak onderweg bent met de auto is het natuurlijk leuk om de route die je rijdt vast te leggen op beeld. Dat mooie natuur gebied, de ondergaande zon die waterig schijnt op het wegdek, de stilte op de snelweg op een vroege ochtend. Met een dashcam kun je hier prachtige videobeelden van maken. Maar ook bij een minder leuke ervaring op de weg is het fijn als je een dashcam aan boord hebt. Wat de 3 belangrijkste redenen zijn om er een aan te schaffen lees je in dit artikel. Daarna weet je zeker dat jij ook een dashcam nodig hebt in je auto.

1. Bewijslast bij onterechte boetes of ongelukken

Een ongeluk zit in zit in een klein hoekje. Vervelend natuurlijk en nog vervelender als je door de tegenpartij de schuld krijgt van het veroorzaken ervan terwijl je zeker weet dat dat niet zo is. Hoe kun je je onschuld bewijzen bij de politie en verzekering?

Ee opnames van je dashcam kunnen in zo’n geval een beeld geven van de situatie van het ongeluk. En mogelijk zelfs worden gebruikt als bewijs bij een claim van de verzekering of een rechtzaak. Het aantonen van je onschuld wordt zo een stuk makkelijker met goede beelden van de dashcam.

Ook bij boetes kan een dashcam van pas komen. Veel verkeersovertredingen worden in Nederland vastgelegd voor geautomatiseerde camera’s. Soms werken die niet goed of zijn verkeerd afgesteld. De dashcam beelden kun je in zo’n geval als bewijslast gebruiken om een onterechte boete aan te vechten.

2. Inbraak en vandalisme

Er zijn dashcams die niet alleen aan staan als je rijdt maar ook opnames kunnen maken als je niet in de auto zit. Met een bewegingssensor gaan deze dashcam aan zodra er iets of iemand in de auto zit terwijl deze afgesloten is.

Helaas komen autoinbraken veel voor. Dashcam beelden van kunnen helpen bij het opsporen van de daders. Uitgebreide modellen zijn zelfs in staat om beelden direct te versturen naar een online opslag. Dus ook wanneer je auto gestolen is heb je bewijsmateriaal van de daders. Een Tesla heeft daarom al veel camera’s in- en rondom de auto en staat continu online in verbinding om de beelden door te sturen naar de eigenaar. Ook wanneer je geen Tesla hebt kun je je auto op deze manier beveiligen

3. Fraude

Je kent ze vast wel. Die filmpje op YouTube waarin mensen op een tegemoetkomende auto springen in de hoop de bestuurder aansprakelijk te kunnen stellen voor een ongeluk en geld van de verzekering te kunnen opstrijken.

In Rusland is dat een bekend fenomeen. Daar is het verplicht om een dashcam in de auto te hebben vanwege de vele zaken van verzekeringsfraude en corrupte agenten. Verzekeraars hebben het verplicht gesteld om de dashcambeelden als bewijs aan te leveren voordat er geld uitgekeerd wordt.

In het buitenland komt dit vaker voor, maar ook in Nederland komt wel eens voor zo valt te lezen in dit artikel. Een belangrijke reden om toch te noemen in dit rijtje.

Verzekeraars in Nederland hebben nog geen verplichting tot het gebruik van een dashcam in de auto. Maar wanneer de schuldvraag onduidelijk is kunnen de dashcambeelden je zeker helpen in zo’n zaak.

Voordelen van een dashcam

Dit zijn 3 belangrijke redenen om een dashcam te installeren. Verder is het natuurlijk ook gewoon leuk om mooie beelden te schieten van een route door een prachtige omgeving.

Wil je ook een dashcam aanschaffen? We hebben er en aantal op een rijtje gezet.

Laatste artikelen